Kildekritik
Kan du stole på oplysningerne i en artikel, billede, video, bog eller andet på internettet?
Hvorfor? Hvorfor ikke?
Kildekritik er noget af det vigtigste, du skal lære. Det handler nemlig ikke bare om at forholde sig til de bøger, artikler med mere, som du har fundet til din opgave. Du skal bruge det hver gang, du læser en bog, en artikel i en avis eller et blad eller ser noget på en hjemmeside. Det samme gælder, hvis du ser det i TV eller hører om det i radioen.
Nedenfor finder du forskellige tips til, hvordan du kan tjekke din kilde, hvad enten det er på nettet, video, billede eller bog eller artikel.
Det er vigtigt, at du er kildekritisk, så du ikke baserer din opgave på forkerte oplysninger.
5 hurtige tip til kildekritik af bøger og artikler:
· Hvem er forfatteren? Har forfatteren en forudsætning for at vide noget om emnet? (Forsker/ journalist, privatperson)
· Hvad er formålet? Hvilken synsvinkel har kilden? Vil forfatteren gerne have dig til at købe noget - eller mene noget bestemt?
· Fremgår det tydeligt, hvornår siden er oprettet? Hvor gammel er den information, du finder? Kan der være kommet ny viden om emnet siden?
· Er det forskeren selv, som skriver om det, eller er teksten bearbejdet til en bog eller artikel i et ugeblad?
· Er informationerne dokumenteret? (F.eks. henvises der til en undersøgelse/ metode som er brugt) (Tip. Tjek litteraturliste og henvisninger)
Lær mere på nettet
Bibliotekernes online kurser giver dig små videoer indenfor mange digitale emner.
Til dig der skal være kildekritisk på nettet, kan du tjekke følgende:
Her kan du se tjeklisten fra e-kurser.dk til kildekritik - det er en meget brugbar liste. Du kan bruge den til, når du finder bøger, artikler og internetsider, som du vil benytte til din opgave. Tjeklisten sikrer, at du får stillet alle de rigtige spørgsmål, inden du vælger at benytte kilden til en større skriftlig opgave.