Voksne

Live i stuen: En dansk-tysk byttehandel - Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer

Samtidig karikatur. Gustav Johannsens ankomst til rigsdagen i Berlin. Det var her, han arbejdede for en byttehandel.
Samtidig karikatur. Gustav Johannsens ankomst til rigsdagen i Berlin. Det var her, han arbejdede for en byttehandel.
Fra den 18.-23. november 2024 byder Bibliotekernes Festival for Historie på et væld af livestreamede foredrag med vidende oplægsholdere; forskere, historikere og formidlere. Årets tema er ”Med lånte fjer”, og handler om, hvordan vores fælles historie ofte er blevet til i mødet med det fremmedartede; hvad enten det har været gennem fredsommelig udveksling eller gennem drabelig krig.
Tid
15:30 - 16:15
Sted
Livestream tilgængelig hjemmefra
I samarbejde med
www.historiefestival.dk

Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer. Det kan i dag lyde som lidt af et luftkastel, men i tiden efter nederlaget i 1864, mente flere danske politikere ikke desto mindre, at en byttehandel, hvor Danmark fik Sønderjylland retur - mod at afstå De Vestindiske Øer til Tyskland - var en mulig løsning på det svære sønderjyske spørgsmål.

Skiftende statsministre - fra Chr. Albrecht Bluhme (1864-1865) til I.C. Christensen (1905-1908) - bragte emnet på banen. Og på mange måder forekom en byttehandel da også som en nærliggende løsning i datiden. Danmark ville genvinde det tabte Sønderjylland samtidig med, at man kom af med en koloni, som drænede statskassen, mens tyskerne kunne sikre sig nogle attraktive flådestøttepunkter i Caribien.

Historiker Klaus Tolstrup Petersen, Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg, fortæller i dette foredrag historien om de danske forsøg på at udnytte De Vestindiske Øer som et bytteobjekt, og om dette vitterligt var et seriøst alternativ til at sælge øerne til USA for 25 millioner dollars i 1917.

Foredraget livestreames fra Dansk Centralbibliotek i Flensborg.

Husk også festivalens hoveddag, lørdag den 23. november 2024. Se det spændende program. [link til arr.]

Find flere arrangementer under Bibliotekernes Festival for Historie