Dine bønner er hørt

Grønne og røde linser, brune, sorte og hvide bønner, kikærter, flækærter og edamamebønner. Bælgfrugter kommer i alskens farver og faconer. Mandag 10. februar er International Bælgfrugtdag. Få hjælp til dagens menu.

Af Hans Wendelboe Hviid Skov Bøcher

Grønne bønner, linser, vagtelbønner i glas.

I Danmark spiser vi i gennemsnit kun ca. 2 gram bælgfrugter om dagen. Det er langt fra de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd

Siden 2019 har styrelsen derfor brugt FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO)’s internationale dag for bælgfrugter til at sætte fokus på de sunde frugter.

Men hvor meget kender du egentlig til bælgfrugter?

Da Fødevarestyrelsen i 2022 lancerede de nye kostråd, skete det blandt andet med Kølner Dom-sangen "Hvad f*** er en bælgfrugt?". Se og hør den herunder. 

Sundt for helbred, pengepung og klima

Bælgfrugter har et lavt klimaaftryk – faktisk helt ned til 1-3 CO2 ækvivalenter pr. kg. Til sammenligning har oksekød et aftryk på 31-152 CO2 ækvivalenter pr. kg., ifølge den store klimadatabase fra Concito.

Og så er bælgfrugter en billig råvare. F.eks. koster et kilogram tørrede bønner cirka 50 kr. For en person, der spiser 100 gram tilberedte bønner (40 gram rå), er prisen altså to kroner.

Så ved at spise flere bælgfrugter gør man altså noget godt for både egen sundhed, pengepung og vores alle sammens klima.