Sammen om historien: Med lånte fjer

Stjålne og "lånte" museumsgenstande, en dansk Hollywoodskuespiller fordrejning af sin kriminelle fortid og Grundtvig kunstigt genoplivet.

Af Hans Wendelboe Hviid Skov Bøcher

Fotomontage. Jean Hersholt skuler til Grundtvig, der har en robotarm. I baggrunden ses en gammel, illustreret bog.

Bibliotekernes Festival for Historie stiller i uge 47, fra den 18. til den 23. november, skarpt på Danmarkshistoriens ”lånte fjer”. 

Men vi tyvstarter med tre møder i "Det Hemmelige Selskab for Historie", der dog ikke mere hemmeligt, end at du er inviteret, og vi rigtigt gerne vil have dig med! Første møde var den 19. september og handlede om Kulturværdiudvalget og vores fælles kultuarv, men du kan let nå at være med til de næste møder.

Selskabet består af maks. 10-12 personer, der mødes på Brønderslev Bibliotek. Hver mødegang åbnes med 30 minutters oplæg og mulighed for at stille spørgsmål til en forsker eller historiker, der vil fortælle om netop "lånte fjer" indenfor sit fagområde. Oplæggene streames live fra et sted i Danmark. Bagefter taler vi i selskabet frit om oplægget og emnet, hen over en kop kaffe.

Deltagerne skal hverken læse eller forberede noget på forhånd, men bibliotekets mødeleder samler og formidler litteratur, billeder og anbefalinger, som møderne tager udgangspunkt i, og du kan lade dig inspirere af bagefter.

Det er gratis at tilmelde sig og deltage, og det er muligt at være med en, to eller alle tre gange, selskabet mødes.

Fra Æsops fabel om kragen, der smykker sig med påfuglefjer, kommer udtrykket ”at pynte sig med lånte fjer”.

Der hænger ofte en klang af snyd og bedrag over den, der smykker sig med andres fjer, men i virkeligheden er det danske samfund fyldt med begreber, ideer, stilarter og kulturgenstande, som vi op gennem historien har hentet hjem fra udlandet. Eksemplerne breder sig fra kristendommen, demokrati og popmusik til bogstaver, matematik og mobiltelefoner. 

Ofte har historien flyttet sig gennem åbensindet dialog og gensidig inspiration, men lige så ofte har det været krig, kolonisering og simpelt tyveri, der har bragt det fremmede ind i den danske kultur. 
 

Histioriefestival i din egen stue

Hver eftermiddag og aften i uge 47 – fra mandag den 18. til torsdag den 22. november, er du inviteret på date med historien, hjemme i din egen stue: Klik, læn dig tilbage i sofaen, og lad historikere og formidlere fra landets museer åbne historien og historierne - ’Live i stuen’ - i ni gratis livestreams, der hver især varer under en time. 

Find oversigten over alle "Live i stuen"-arrangementerne
 

... og på Brønderslev Bibliotek

Festivalen kulminerer lørdag den 23. november kl. 11-15 på Brønderslev Bibliotek med hele tre arrangementer; to livestreamede samtaler med blandt andet historiker og tidligere chefredaktør Bo Lidegaard, musiker og debattør Isam B., historiker og forfatter Kåre Johannesen; og bibliotekets egen formidler Hans Wendelboe Bøchers fortælling om ”Familien Klitgaard & Co. - ikke et ord om Mikael!”.

Lørdagens arrangementer er alle gratis - på nær frokosten. Find hele Programmet for lørdag 23. november.