Tre døde forfattere blev til hele Verdens Bogdag
Onsdag den 23. april markeres UNESCO’s internationale Bog- og Copyrightdag. Hvad skal du læse?
Af Hans Wendelboe Hviid Skov Bøcher


Hvert år, den 23. april, fejres Verdens Internationale Bog- og Copyright-dag, hvor bøger, litteratur og læseglæde er i fokus. Særligt hyldes omfanget, originaliteten og mangfoldigheden af verdens bøger og deres funktion som forbindelse mellem fortid og fremtid og bro mellem generationer, på tværs af kulturer.
Datoen er ikke helt tilfældig, men ganske symbolsk i verdenslitteraturen. 23. april 1616 døde nemlig både William Shakespeare (f. 1564), Miguel de Cervantes (ham med ’Don Quixote’, f. 1546) og den spanske historieskriver Inca Garcilaso de la Vegas (f. 1539). Læg hertil, at også danske H. C. Branner (f. 1903) og Ebbe Kløvedal Reich (f. 1940) også døde på denne dato, om end en del år senere, hhv. i 1966 og 2005. De var nok, i øvrigt, ikke med i argumentationen, dengang i 1995, da UNESCO på generalkonferencen i Paris grundlagde bogdagen.
Bogdagen og verdensmålene
Bøger er en essentiel del af den sociale og kulturelle udvikling af menneskeheden. Dagen bidrager derfor også til at sætte fokus på projekter, som styrker læseevnen, specielt blandt kvinder og børn.
World Book and Copyright Day, som den hedder på engelsk, går derfor også fint i tråd med FN’s Verdensmål nummer 4: ”Sørg for, at alle unge og en betydelig del af voksne, både kvinder og mænd, inden 2030 lærer at læse, skrive og regne".
Netop ønsket om kvalitetsuddannelse er - sammen med de 29 andre Verdensmål - omdrejningspunktet i Bibliotekernes Verdensmålsuge, UGE17.
Hævet over en enhver tvivl er i hvert fald, at bøger i alle former og formater giver mulighed for at lære og holde sig orienteret. De underholder og hjælper os med at forstå verden omkring os, samtidig med at de tilbyder et vindue til en anden.
Hvad skal du læse på hele Verdens (og din) Bogdag?