Kanoner, købmænd og kulturel kollision

“Lille Marie på Nekys arm” malet af Niels Peter Holbech 1838(Nationalmuseet)
“Lille Marie på Nekys arm” malet af Niels Peter Holbech 1838(Nationalmuseet)
Dansk kolonihistorie - Et mørkt kapitel, der skaber debat i nutiden. Bliv (lidt) klogere på de komplekse fortællinger om dengang Danmark var en kolonimagt. Hør om brutal undertrykkelse af slavegjorte, om kolonialisme på 'værtssamfundets' præmisser og om en kolonialisme, der blev anset som beskyttelse af sårbare naturfolk.
Date
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Billet: 75 DKK
Adresse

P. N. Jensens Plads 5
9700 Brønderslev
Danmark

Sammen med professor i historie, Niels Brimnes fra Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, river vi plastret af, og ser nærmere på de forskellige former for koloniale relationer. 

Det handler om både storpolitik og hverdagsnære almindeligheder – fra Christian 4.’s anlæggelse af handelsstationen i Tranquebar i Indien i 1618, over handlen med slavegjorte fra Guldkysten til sukkerplantagerne i Vestindien, til grundlovsændringen i 1953, der ændrede Grønlands status fra dansk koloni til dansk amt.  

Det er en del af vores fælles historie, der i høj grad har formet Danmarks udvikling som nation, og præget vores forhold til det globale samfund lige siden. - Tænk blot på den højspændte, aktuelle debat om Grønlands mulige selvstændighed.
Det er derfor ikke blot informativt, men også tankevækkende, når vi stiller skarpt på en del af fortiden, der skaber overskrifter og debat i nutiden.

Niels Brimnes er professor på Aarhus Universitet, og var en af redaktørerne på fembindsværket ’Danmark og kolonierne’, der udkom i 2017. I 2022 bidrog han til serien '100 danmarkshistorier' med bogen ’Slaveejerens Død’, som ser på Danmarks koloniale forbindelser i 1700-tallet med finansmanden H. C. Schimmelmann som prisme.

Foredraget er en del af DR’s og Danmarks bibliotekers fælles tema i marts måned: ’Danmark som kolonimagt’.