Litteraturen har sommerfuglevinger
Weekendavisens Litteraturpris 2024 går til Michael Stoltzes poetiske mammutbog om danske dagsommerfugle.
Af Hans Wendelboe Hviid Skov Bøcher
På hvilken af bibliotekets hylder, ville du lede efter årets vinder af Weekendavisens Litteraturpris? – Umiddelbart ville de fleste instinktivt stile efter hylderne med romaner. Men, når nu bogen byder på personlige, poetiske fortællinger om sommerfugle, var det måske bedre at gå efter hylderne med digte?
Men årets vinder, Michael Stoltzes imponerende værk, ”Danske dagsommerfugle – naturens poesi på vinger” står et helt tredje sted, nemlig i faglitteraturen, trygt imellem 58.442: Biller og 58.444: Tovingede (Myg og fluer).
”Danske dagsommerfugle – naturens poesi på vinger”s 632 smukt illustrerede sider er et livsværk. Martin Stoltze er pensioneret biolog og har de seneste 28 år arbejdet med denne bog, siden førsteudgaven udkom i 1996.
Michael Stoltze modtog 2024 Kunstfondens legat for Litteratur for bogen. Og har netop modtaget Weekendavisens Litteraturpris.
Se de 10 nominerede til Weekendens Litteraturpris 2024.
- "Alt andet er gift" (Maria Dixen)
- "Danske dagsommerfugle – Naturens poesi på vinger" (Michael Stoltze)
- "Vejen til velstand, bind 1-3" (Per Boje & Jeppe Nevers)
- "Jeg vil! En forfatters portræt af Sigrid Undset" (Ida Jessen)
- "Den kærlighed du har til mig" (Jens Albinus)
- "Grænseløse jøder" (Bent Blüdnikow)
- "Jeg er en anden. En biografi om J.F. Willumsen" (Henrik Wivel:)
- "Lufthavet" (Vibeke Grønfeldt)
- "POW POW POW - Pistoldigte" (Christina Hagen)
- "Drømmenes pris – H.P. Lovecrafts liv og litteratur" (Martin Wangsgaard Jürgensen)
Fra HCA og Benjamin Koppel til Bjørn Tidmand og Lucinda Riley
Siden er der kommet megen ny viden, dels opdagede Michael Stoltze, at førsteudgaven var for teknisk i sine beskrivelser til i virkeligheden at beskrive sommerhalvårets flagrende, vingede væsener; fulde af symboler og en konstant kilde til inspiration for kunstnere og lægfolk. – Tænk blot på, hvor mange bogtitler, du kender, der referer til sommerfugle:
- "Sommerfuglens stemme” (Benjamin Koppel)
- ”Pigen og sommerfuglen” (J. Bech Nygaard)
- ”Sommerfuglen” (eventyr af H.C. Andersen)
- "Sommerfugleværelset” (Lucinda Riley)
- ”Sommerfugl” (Maria Helleberg)
... for ikke at forglemme: Elith Worsings tekst, med musik af Axel Andreasen og Ludvig Brandstrup: ”Lille Sommerfugl” (nok bedst kendt, når den bliver sunget af Bjørn Tidmand.
Sproget har vinger, sommerfuglevinger
Michael Stoltze er uden tvivl Danmarks absolut førende ekspert på området, og hans formidable formidlingsevne er uovertruffen. På en og samme tid formår han at gøre endog svært tilgængeligt stof nemt at forstå - vel at mærke uden at reducere dets komplekse forhold.
”Danske dagsommerfugle – naturens poesi på vinger” gennemgår 94 forskellige arter; deres udseende, egenskaber, flyvetid, værtsplanter, levesteder, karakteristiske varianter og udbredelsesområde.
Bogen indeholder også tavler, hvor man kan sammenligne nærtstående arter, og en let tilgængelig oversigt, hvor man hurtigt kan se, hvornår de forskellige arter flyver, og hvornår på året de optræder som æg, larver og pupper.
På den måde er den en gedigen, opslags- og fagbog. Men sproget løfter sig – lad os bare sige, at det får vinger; sommerfuglevinger.