Tag med en bibliotekar til Bogforum

Litteraturelskernes festival, Bogforum, er netop løbet af stablen i Bella Center på Amager.

Bibliotekar Kirstine Grøngaard fra Brønderslev Bibliotek har været af sted for at opleve og opdage forfattere og nye bøger – og for ikke mindst at tage en masse inspiration med hjem til vores eget bibliotek.  Efter en hyggelig aften på hotel Bella Sky krydsede min veninde og jeg fredag morgen gaden og gik ind på Bellacenteret, hvor den 31. udgave af Bogforum foregik d. 3-5. november. Det er en fast tradition for os altid at deltage om fredagen, hvor alt står knivskarpt, og hvor der er flere fagfolk end ”almindelige” gæster. Publikum er en blanding af skoleelever, som er til faglige oplæg, og en stor mængde af kvinder på 60+.

Litterær morgensang

For tredje år i træk blev Bogforum skudt i gang med fællessang på den store scene, hvor pianist Rasmus Skov Borring havde besøg af journalist Gertrud Højlund. De havde sammen udvalgt fem sange, tre af dem skrevet af forfattere til romaner. Den første var ”Jeg lærte som lille, at tonerne gror” af Kirsten Hammann, den anden ”Vi mødtes i sne” af Stine Pilgaard og den tredje af Halldor Laxness. Det var en skøn start på dagen, og vi var nu klar til den officielle åbning af Bogforum, i år med besøg helt fra Taiwan. Det var forfatteren bag bogen ”Membraner”, som i år er udkommet på dansk, Chi Ta-wei. Herefter fulgte uddelingen af Debutantprisen, som gik til Amina Elmi for hendes digtsamling ”Barbar”.

Nye læseoplevelser for store og små

Så var det blevet tid til at bevæge sig ud i Bellacenteret, hvor Bogforum, år efter år, udvider med flere og flere scener og stande. Første punkt på dagens program var et besøg på Litteratursidens stand, hvor forfatter Ditte Holm Bro skulle interviewes om sin DR Romanpris-nominerede roman ”Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler”. Brønderslev Bibliotek er endnu engang med i DR Romanprisen, og det var interessant at få forfatterens tanker bag romanen. Hun afslørede fx, at bogens arbejdstitel var ”Girls of Dust”, og at bogen stadig hedder det under smudsomslaget.

Derefter var der biografi på programmet. Jeg elsker at læse biografier om kendte danskere, som har levet et helt anderledes liv end mig. Og det må jeg sige, at Thomas Bo Larsen har! Han har nu været ædru i 10 år, og derfor føler han sig sikker nok i sin afholdenhed til at skrive en bog om sit liv og tidligere misbrug. Han er en meget sympatisk og underholdende mand, og jeg fik bestemt ikke mindre lyst til at læse ”Fri mand”, som netop er udkommet. Så var det blevet tid til at ”græsse” i de mange stande og boder, som er i Hal A. Jeg elsker at deltage i konkurrencer og blev udfordret af E-reolens Tip 13 rigtige – jeg krydser fingre for, at jeg vinder den lækre bogstak! Vi kom også forbi Gads Forlags stand, hvor vi spottede, at det tredje bind i tegneserien om Møgmis netop var udkommet – den glæder vi os til at læse herhjemme, til stor morskab for både børn og voksne. ”Møgmis – hævnen er sød og stinker af fisk” er bind 1, og den kan varmt anbefales.

Et af de store internationale navne, som i år gæstede Bogforum, var svenske Alex Schulman, som står bag en række succesfulde bøger, senest ”Malma Station”. Jeg havde intet læst af ham, men det var et utroligt spændende interview med en forfatter, hvis familie har enormt meget bagage. Inspireret af oplevelsen har jeg netop læst ”Brænd alle mine breve”, som er en historie om, hvordan vrede er gået i arv i hans familie – en utrolig god bog. Hvis du har læst Adrian Hughes bog ”Mors dreng”, så minder de meget om hinanden.

På min vej igennem hallerne passerede jeg også Jussi Adler-Olsen, som promoverede sin nye roman ”Syv m2 med lås”, Mille Gori, som har succes med sin serie om ”Pigerne fra stjernedalen”, og Pernille Aalund, som er aktuel med ”Kærlighedsdagbogen”.

Sikke en dag! Jeg glæder mig allerede til næste Bogforum, som finder sted den 1-3. november 2024.

Skrevet af bibliotekar Kirstine Grøngaard, november 2023